my body is my child

20b22b5b710aa7aa5013cdcf1240c76e

Ik heb afgelopen jaar vaak over mijn lijf gepraat, en over dat van een ander. Over hoe we er tegenover staan en hoe we ermee omgaan. Ik heb positieve en negatieve gewoontes aangekaart, mijn mening kunnen geven en naar de verhalen van anderen kunnen luisteren.

Op een bepaald moment waren mijn woorden dan ook op, had ik gezegd wat ik wilde zeggen en snakte ik vooral naar dat felbegeerde evenwicht in mijn éigen dagen. Mijn nieuwe relatie verdiende meer energie, mijn close vrienden ook. En dus liet ik ‘lief voor mijn lijf’ bewust even zijn eigen gangetje gaan. Het was betekenisvol genoeg om op zichzelf te staan.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en de gedachte aan hoe ik mijn lijf (en geest) nog beter zou kunnen behandelen blijft een constante. Want afgelopen maanden waren zo turbulent dat verdwenen slechte gewoontes terug hun kopje lieten zien. Het gevaar lijkt nooit  hélemaal geweken. Toch is het uiteindelijk is het een ‘njet’ geworden. Geen  haar op mijn hoofd dat eraan dacht om destructie te verkiezen boven vooruitgang. En dus ontwikkelde ik voor mezelf een soort van mantra, een overtuiging die ervoor zorgt dat de relatie tussen mezelf en mijn lichaam gewaarborgd blijft.

Deze visie maakt de vergelijking tussen mijn lichaam en mijn (denkbeeldig) kind: ’behandel je lichaam alsof het je kind zou zijn’. En dat doe je met liefde, met aandacht, met een streng oog en héél veel aanmoediging, toch?  Je leert je spruit gezonde gewoontes aan en laat het genieten van gekkigheid. Je begeleidt het doorheen moeilijke periodes met geduld en verzorging. Soms maakt je uk je misschien horendol, woest, gefrustreerd of bezorgd, doet het dingen die jij graag anders zou zien. En toch, toch blijf je het graag zien. Misschien met gebalde vuisten op de rug, maar de liefde is er. De band tussen kind en ouder is oneindig, eentje die niet te verbreken valt. En zo zou de relatie tussen je lichaam en persona ook moeten zijn. Ik wil mezelf graag tot rust kunnen wiegen, me wikkelen in verzorging. Ik wil foute gewoontes afleren en boos kunnen zijn op mijn lichaam zonder het te slopen. Ik wil me voeden, mentaal en lichamelijk. Ik wil er zijn, voor mezelf, élke dag weer.

Een gedachte over “my body is my child

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s