ode aan #demaria

12743971_10153294409251496_3788978184306463285_n

Antwerpen viert vandaag zijn officieuze Moederkesdag, en als Kempens boerinnetje volg ik deze gewoonte dus met veel plezier. Want ik vind het niet erg dat er twee moederdagen zijn in een jaar, ik word als ‘kind van’ al 365 dagen op een piëdestal gezet. En dat is wat moeders doen, niet waar? Eigen vermoeidheid opzij schuiven, zorg dragen voor andermans noden. Liefhebben en straffen. 24/7. Ik ontvang die overgave al 34 jaar lang! Gelukzak, zegt!

Mijn mama, aka #demaria, is een uniek exemplaar. Niet van de poes, maar echt en onversneden. Ze tettert met een ongezien enthousiasme de oren van je hoofd. Die gedrevenheid, daar staat ze voor bekend: geen half werk, my mom is a hustler pur sang.

Als je in de Kempen bent, passeer dan zeker eens langs Casa Peeters: het ontvangst is met veel lawaai, koffie, versgebakken appelcake en een toren aan ongefilterde verhalen. Het soort dat geen streken verkoopt, geen maskers opzet. Ze ziet je graag komen, en laat je weer gaan met een zakje vol energie en groenten uit de tuin.

12733415_10153293410606496_3570200931801144755_n

Ik denk niet dat ik mijn mama altijd naar waarde heb geschat, laat staan goed heb behandeld. Puber- en tienerzorgen lieten hun sporen na. Maar als we dezer dagen samen de natuur induiken, en al zwetend van paden afdwalen, voel ik me dichter bij haar dan ooit tevoren. Er  hangt dan een openheid in de lucht die mijn gelaat verzacht. En ik voel dat het haar ook deugd doet. Geheimen krijgen zuurstof en vinden hun landing op het ritme van onze tred. Lachsalvo’s echoën met de wind.

Ik zie #demaria graag.

She is a handful, geen twijfel mogelijk, maar ik heb grote handen, dus dat zit wel goed.

Liefs,

Sabine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s