elk nadeel heb zijn voordeel

1d9ecfb745b3f8f6c4e9b376f2d882f1

 

“Dus jij bent altijd gelukkig met wie je bent en hoe je eruit ziet? Altijd??”

Het ongeloof in haar stem klonk krachtig, en ik begreep heel goed waar mijn vriendin met deze vraag op doelde. Hoe kan je nu àltijd en overal, in alle omstandigheden gelukkig zijn met jezelf en je lijf?

Als activiste in de body image department voel ik de druk wel vaker om 24/7 regenbogen en glitters te plassen. Om altijd en overal met veel trots te verschijnen, en een eeuwige glimlach te bezitten. En alhoewel ik goeie energie verkies boven slechte, gaat mijn stem vooral op voor echtheid. Wat inhoudt dat ik de éne dag vol tranen kan zitten, en de dag erna met veel plezier anderen moed inspreek. Dat ik de éne dag met verve naakte dansjes placeer, en wat later mijn opgeblazen buik wil verstoppen. En gaat dit bij de meeste mensen niet zo? Botsen we allemaal niet regelmatig op hobbels en bobbels? Krijgen we allemaal niet eens te maken met onzekerheden, verdriet, woede of frustratie? Ik geloof niet in permanente rozigheid. Wel in steken laten vallen, terug opnemen, en verder breien.

En ik denk dat dat vooral mijn boodschap is die ik breng, ook in mijn aankomend boek ‘Lief voor mijn lijf’: je slecht voelen is helemaal geen zwakte, of een teken van overgave aan onzekerheden. Sterker zelfs: erkenning van mindere dagen lijkt me een deel van het proces, waaruit vaak (niet altijd) lessen worden getrokken, en kracht wordt gebouwd. Waardoor goeie momenten meer waarde krijgen, en de goesting om schoonheid te vieren veel intenser voelt.

Vanuit dat standpunt is het antwoord op de vraag van mijn vriendin: Neen, ik stap niet constànt vol contentement door mijn dagen, absoluut niet. Maar na het uitademen van mindere momenten, kies ik er resoluut voor om mijn neus in de andere richting te zetten. Ja, ik kan ontzettend hard vloeken op mijn grote voeten en dubbele kin, maar no way dat ik er mijn week ga van laten afhangen. En mijn gevoelige inborst frustreert me wel eens, maar ik probeer er ook zoveel mogelijk voordeel uit te halen. En deze aanpak werkt voor me. Ik kan zijn wie ik ben, met een extra push om uit alles het goeie te halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s