soms is angst wel een goede raadgever

21569-800w

Ik heb ze vaak verwenst, vanuit de grond van mijn hart, met elk spiertje van mijn vloekende vuisten. En gehuild heb ik ook, tranen met tuiten, van woede en onmacht.

Angstaanvallen, ze zijn niet van de poes, maar man toch, wat geven ze je kracht. Kracht genoeg om ‘zwak’ te mogen zijn.

Don’t believe the lies.
Look me in my eyes.
Please don’t be scared of me.
Please don’t be scared of me.
I remember you.
This feeling isn’t new.
So please don’t be scared of me.
Please don’t be scared of me.
oh oh oh oh oh uhh.

(‘Fear’, Drake)

Sinds mijn 17de is angst een onderdeel van wie ik ben. Hoe onbevreesd ik me vaak ook voel en voordoe, hoe groot mijn woorden, ambities en dromen ook zijn, er schuilt een duiveltje in mijn lichaam. Het is hardvochtig en boosaardig, en duwt onweerswolken boven mijn hoofd. Het drijft zwaarte naar mijn benen en laat me trillen van verwarring. Het maakt me bang van de wereld, bang om te falen, bang om gek te worden of te sterven. En hoe pathetisch dit allemaal ook mag klinken, in die minuten voelt het echt zo.

Vroeger zat het soms bij in mijn auto, onderweg naar een job, en ademde het adrenaline in mijn aangezicht. Dan moest ik me vasthouden aan mijn stuur om niet te bezwijken onder de druk. Ik weet ondertussen hoe ik me sterk moet houden (door stil te staan en mijn limieten te voelen) en het gefluister kan negeren (door er even naar te luisteren). Maar neem het van me aan: ooit was dit een gevecht van jewelste.

In de loop der jaren werd mijn duiveltje een compagnon en een meester. Want hoe voorbestemd je ook kan zijn voor issues als deze, gaandeweg leer je dat angsten je vooral  signalen willen geven. Of toch in mijn geval tenminste. Ze zeggen me dat ik moet vertragen, dat ik stress en overdreven perfectionisme moet loslaten. Dat ik mijn lichaam en geest rust moet gunnen, en een beetje speeltijd. Want daar kikker je van op. Ze leren me mededogen -ook met mezelf- en ergens ook toegeven dat fouten maken mag. En dat niet iedereen me graag moet zien. Enkel ikzelf hoef dat te doen.

Ik heb jullie vaak verwenst, vanuit de grond van mijn hart, maar liefste angsten, jullie zijn een zegen.

Kus

Sabine

2 gedachtes over “soms is angst wel een goede raadgever

  1. Oh, ik heb nog nooit angst zo mooi omschreven geweten en het is zo herkenbaar.. al kan ik moeilijk begrijpen hoe je ze als zegen kan zien, ze beperken me alleen maar…

    Like

    1. Hoi Nele, ontzettend bedankt voor je reactie! Ik begrijp helemaal hoe je je voelt! Het heeft me bijna 15j (vol woede en onmacht) gekost voor ik het gekanaliseerd kreeg. Met behulp van therapie, medicatie, aangepaste voeding en meer beweging heb ik het meer en meer in de hand gekregen. Ik ging op zoek bij mezelf welke periode er vooraf ging aan mijn grotere angstaanvallen. Dit bleken altijd periodes te zijn van te veel stress en druk, en vaak van lichamelijke malaise. Het was dus belangrijk voor me dat ik mezelf beter ging behandelen, en ging leren luisteren naar de signalen die mijn lichaam en geest uitzonden. Dit klinkt allemaal heel flidderfladder, I know, maar sindsdien zijn de angsten ongelooflijk in sterkte en frequentie afgenomen. En eigenlijk hebben ze me geleerd dat ik naar mijn eigen lichaam moet leren luisteren, en dat ik dingen uit mijn omgeving moet wegfilteren die toxisch zijn. Dit werkte althans in mijn situatie, en daardoor zie ik het als een zegen. Ik begrijp zo zo hard dat je enkel het gevoel hebt dat het je hindert, angstaanvallen zijn zo’n verschrikking. Mensen die het nooit hebben meegemaakt, weten niet hoe het voelt. Heb je er al eens met een therapeut over gesproken? Liefs, Sabine

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s