de fout van het skinnyshamen

tumblr_ma50ofKVhs1qe31lco2_500

Moest het je nog niet opgevallen zijn: I got them curves. Ik vind ze heerlijk en sappig en zacht, en ik trek zoveel mogelijk tijd uit om ze te verwennen en te omarmen. Of dit te laten doen, ik heb m’n luie momenten. Soit, mijn lichaam geeft me een gevoel van sterkte omdat het bij me hoort, en dat voelt juist. Dit ben ik: een net zo waardig lotje in de grote natuurloterij.

Lange tijd was dit anders. Heel anders. Eenzaamheid, onzekerheid en een fout eetpatroon waren een voedingsbodem voor malcontentement. Uit frustratie tegenover mezelf fulmineerde ik op magere modellen, en nagelde ik hen aan de schandpaal, zowel in het echte leven als online. Alsof deze meisjes al het slechte belichaamden. Of net al het goede, het goede dat ik blijkbaar niet kon gecreëerd krijgen. Mijn gedrag was zeer zeer onnodig, ongezond en iets waar ik tot op de dag van vandaag spijt van heb. Iedereen is baas over zijn of haar lichaam, en het was ontzettend laag bij de grond om publiekelijk anderen neer te halen, in een poging mezelf op te krikken.

Misschien komt het doordat ik in mijn job als make-up artiest constant omringd word door prachtige en verstandige modellen, dat ik mijn lesje extra heb geleerd en mijn fout heb ingezien. Maar éigenlijk zou dit niet eens nodig mogen zijn. Eigenlijk zouden er geen lesjes geleerd moeten worden. Eigenlijk zou iedereen -mezelf incluis- het gezond verstand moeten hebben om zich enkel met eigen boezem bezig te houden, het is daar al zo’n heuse speeltuin.

Waarom hebben we het eigenlijk zo moeilijk met het aanvaarden van mekaars’ anders-zijn? Waarom mag de wereld niet gewoon vol lopen met én magere, én sportieve, én kleine, én grote, én gevlekte, én obese mensen, zonder ze hier persoonlijk op aan te vallen? Zonder dat ze gebukt moeten lopen onder onze (voor)oordelen?

Ik begrijp én deel vele frustraties. Zo is het nog steeds uitzonderlijk om differentie te vinden in het mode- en mediabeeld, en de strijd hiervoor is een harde en botst op heel veel onbegrip binnen de scène. De machteloosheid hieromtrent roept bij velen agressieve vocabularia op. I get it. Maar slik deze alsjeblief terug in, duw je verbale braaksel terug omlaag. De zurigheid tast enkel maar je gezond verstand aan, en er zijn zo veel andere opties om deze problematiek aan de dag te leggen. Waarom niet eerst even checken wat we in ons eigen gedrag of visie kunnen finetunen?

Misschien lach je zelf wel steeds met Maggie De Block-moppen, of post je zelf van die beroerde quotes à la “Real men love curvy women”. Bestempel jij onbewust iemand mager met ‘anorexia’?  Of ben jij iemand die stiekem foto’s trekt van omstaanders om ze daarna online als mikpunt van spot te gebruiken? Het zijn die ‘kleine’ dingen die een stinkende sfeer creëeren.

Magere en volle mensen hoeven niet tegenover elkaar te staan. Zij met een doorsnee lichaam hoeven niet te arbitreren. We spelen allemaal hetzelfde spel, en niemand hierin is superieur.

Liefs,

Sabine

 

3 gedachtes over “de fout van het skinnyshamen

 1. Ik ben tegenwoordig zo content met de nieuwere kledingmerken a la Junarose …
  Ik ben altijd obees geweest , maar altijd heel erg gevoeld dat dat van mij was …. Altijd erg mooie , slanke vriendinnen gehad , altijd slanke knappe vriendjes gehad … Nooit gepest geweest …altijd gesport ook … Gezwommen en gezond ….
  Alleen de grootse frustraties waren kledij en schoenen ( ik heb ne 43) … Verdriet
  Maar sinds er op de markt toffe merken zijn , is dit ook verdwenen … Ik kan rode pumps aan !
  Ik krijg vaak complimenten en dat doet deugd
  ik voel wel vaak dat ik een uitzondering ben ; veel obese mensen sukkelen van het ene dieet in het andere , den druk van maagverkleiningen ,….
  Veel geklaag
  Ik hoop dat de volgende generaties positief naar hun lichaam kunnen kijken … Hoe ze er ook zien ! Sabine , ik ben trots op je !
  Jij bent jij , geniet , je lichaam is wie je bent … Het is zo fijn …

  Like

  1. Hoi schoonheid,

   Mijn excuses voor de late reactie….

   Ik vind het zo fijn om te horen dat je eindelijk ook je gading hebt gevonden in kleding en schoenen! Ik ken het gevoel helemaal hoe dat je zelfvertrouwen een extra boost kan geven. Geniet maar van alle complimentjes en je eigen lichaam! Veel liefs, Sabine

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s