een valentijnsblauwtje

 

 

tumblr_nv94cjvdjq1qk1ayeo1_500

14 februari, 20H21. Anderhalf uur geleden stond ik nog klaar om uitgebreid te gaan dineren. Het zou mijn eerste gevulde valentijn zijn in 5 jaar tijd. Eentje om mekaars duimen en lippen bij af te likken, dacht ik zo. Niet dat ik persé wilde meegaan in het hele romancy schmancy sfeertje, normaal gezien sta ik op zo’n stroperige dag ‘love yourself’-quotes af te vuren. Maar mijn date vroeg me deze avond samen door te brengen, en wie ben ik om daar dan tegen in te gaan. Ik vond hem wel leuk.

Daar stond ik dan: nagels gelakt, benen en poes geschoren, make-up en haartjes in de plooi. Ik doe moeite voor mijn mannen, én ben een vrouw van de soort die afspraken graag nakomt, of minstens met reden en respect annuleert. En ik was van de veronderstelling dat Mister Date ook zo ineen gevezen zat, maar daar liet ik een steekje vallen: hij bleek van het kaliber dat een kwartier voor aanvang z’n afspraakje dumpte.

We hadden mekaar via Tinder het hof gemaakt. Het is 2016 en niets zegt dat digitale ontmoetingen niet tot fijne dingen kunnen leiden. Ik had al zoveel vriendinnen zien stralen bij een succesvol Tinder-verhaal, dus waarom zou ik ook niet even mijn teen in het water steken? Mister Date en ik hadden genoeg verschillen en gelijkenissen om interessante momenten te beleven. En dat we tot mekaar aangetrokken waren bleek tijdens ons eerste etentje. Het klikte, en ik werd als een koningin behandeld.

Wat ik, in hindsight, wel vreemd vond was het feit dat ie voor die eerste date mijn Instagram had afgeschuimd en me screenshot-gewijs toonde hoe ie me het mooiste vond. En toen ik vorige week meldde dat er een kappersafspraak op het programma stond, kon hij niet genoeg laten merken dat ie écht wel een voorkeur voor blond had. Toen leek het nog schattig, nu eerder creepy.

Bon, terug naar de afwijzing. Dus out of the blue kreeg ik te horen dat, ondanks de aantrekkingskracht, ik toch niet de vrouw van zijn leven was. Dat hij me knap en cool en verstandig vond, maar niet genoeg om mee naar het altaar te nemen. Hoorde ik daar een bekend belletje rinkelen? Of was het het gefluit van de druk op de ketel?

We hadden te maken met een dwangmatige perfectionist, dames en heren, en het klonk me,gek genoeg, zeer bekend in de oren. Ik grilde en screende en overanalyseerde mijn vroegere dates vaak ook tot op het bot; van dag 1 wilde ik overtuigd zijn van hun kwaliteiten als levenspartner. ‘Leren kennen’ werd zo een oorlogspad, met exen en verledens achter elke hoek. Dat een beginfase eerder leuk en gezellig en aftastend kon zijn, was me vreemd. Natuurlijk wilde ik niet zomaar de verkeerde man in mijn (emotionele) wereld toelaten, die plek moest je verdienen. Mijn tijd en energie was kostbaar. Maar dat het enkel contraproductief werkte werd me meer en meer duidelijk.

Ten eerste, niemand is perfect. Jij niet, ik al helemaal niet, niemand. Hier kan ik kort in blijven. En daarnaast jaag je met die overperfectionistische instelling innemende mensen ver weg, want het gewicht dat aan kleine, subtiele momenten wordt gegeven is van dodelijke kwaliteit. No chills what so ever.

Ik prijs me gelukkig dat ik de moed heb gehad om deze slechte gewoonte afgelopen maanden te tackelen. Het is gek om te merken hoe innerlijke onzekerheden zich tussen alle spleetjes van je leven kunnen wringen om mooie dingen te verkrachten. Maar het gevecht hiertegen is eentje waard om aan te gaan, geloof me. Voor het eerst stuiter ik na een blauwtje vredig terug in mijn startpositie. Ik heb zelfs geen beker Ben&Jerry’s nodig gehad, enkel een analyserende blogpost 😉

Liefs,

Sabine

Een gedachte over “een valentijnsblauwtje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s