advies voor dikkerdjes

12476090_10153239398191496_414777735_n
Drawing by Paulien Zeguers

Er zit een gezette vrouw in de trein de ‘Dag Allemaal’ te lezen, met op de achterste pagina een advertentie rond hoe je 10kg in 5 dagen kan verliezen. Een man neemt hier stiekem een foto van en zet deze op Instagram met als caption “Ze zou beter dat advies zelf opvolgen”, gevolgd door vele likes en hilarische bevestigingen.


Een meisje bestelt voor het hele gezin hamburgers bij McDo, en wordt daar uitgelachen door de kassierster. Dit voorval verschijnt op een nieuwssite en de éne na de andere zelfverklaarde deskundige reageert met uitspraken à la “Ièmand moet haar erop wijzen dat ze te dik is.”


ikzelf heb een shoot met een topmodel, en tijdens het bespreken van de nieuwe sporttrends kijkt ze me recht aan en zegt “Het schijnt dat het beter is om mager en onsportief te zijn, dan volslank en héél sportief.” Stilte. Aan de grond genageld lach ik mijn ongemak weg.


tumblr_m4c9b5glMZ1rr2r3po7_r1_1280

Liefste bodyshamer,

Je bent een pestkop.

Jouw scherpzinnigheid is bijna ontroerend, maar ik lach er vooral groen mee.

Ten eerste hoop ik van harte dat je zelf het perfecte leven leidt. Dat je nooit leder of bont draagt, dat je nooit te snel rijdt, noch onder invloed. Welke wagen bezit je trouwens? Ik gok ook dat jouw afval gesorteerd en handen telkens gewassen zijn. Dat je nooit gerookt hebt, en opportunisme geen deel van jouw bestaan uitmaakt. Smeer je je trouwens gedisciplineerd in als de zon komt te schijnen? Eigenlijk ga ik ervan uit dat je een voorbeeldfiguur bent, mét een medisch diploma. Specialisatie psychologie.

Dàn, eventueel, sta je in de positie om advies te geven aan ‘ons’, dikkerdjes.

In elk geval steunen jouw opmerkingen niet op kennis. Ik heb zelf nog nooit één spatje zelfvertrouwen weten groeien onder het juk van grove verwijzingen. Integendeel. Pesterijen duwen mensen met overgewicht vaak dieper de eenzaamheid in, met voeding als enige compagnon. Vicieuze cirkel? Iemand?

Ik verdenk je ervan dat je wil dat jouw persoonlijk beeld van wat schoon en maatschappelijk aanvaardbaar is een algemeen gegeven wordt, en dat jouw bijdehante en vaak ontzettend grove opmerkingen heel wat duimpjes en schouderklopjes opleveren. Even waan ik me op de speelplaats van een kleuterschool.

Maar kijk, ik probeer telkens het beste in een mens te zien, dus volg ik even de mogelijkheid dat jouw ‘raad’ en gedrag goedbedoeld is.

Dus jij, met je welgemeende bedenkingen, wil graag dat de geviseerde een gezonder leven krijgt, toch? Dat hij of zij niet teert op onze gezondheidszorg. Dat iedereen goed in z’n vel zit en tevreden door het leven wandelt. Daar wil je het rond laten draaien hé? Mag ik dan even mijn bijdrage leveren tot jouw aangrijpend altruïsme? Want het raakt me echt, en misschien komen we er samen wel uit.

  1. Het enige ‘bezit’ van een mens is zijn lichaam. Wat voor de één niet (esthetisch) verantwoord is, is dat voor de ander misschien wel. My property, my rules. We leven in een vrij land, en het opdringen van persoonlijke smaak is dan allesbehalve op zijn plaats, en eigenlijk ronduit onbeleefd. Ik weeg zelf 85 kg voor 1m75, en kan niet gelukkiger zijn met mijn ronde, gespierde billen en dito borsten. Nooit wil ik ze meer kwijt. Ze zijn stevig en sappig en brengen mij waar ik moet zijn met een veerkracht die ik met veel liefde omarm. En samen met mijn huisarts zorg ik ervoor dat heel dit trotse lichaam gezond blijft. Ik kijk overwegend met zachtheid naar mijn spiegelbeeld, dus wie ben jij dan, groothartige ziel, om mij van het tegendeel te overtuigen. Mag ik aub zélf kiezen wanneer ik tevreden ben met mezelf? Dankjewel.
  2. Niet elk slank persoon is fit, en niet elk mollig persoon is lui. Het leven is nooit dit zwart-wit. Ik zie mensen van alle leeftijden en lichaamstypes joggen, fietsen, zwemmen, yogales volgen, etc, en er verdomd hard in uitblinken. Zelf ben ik een voorstander van lichaamsbeweging, en vind ik er m’n sterkte, doorzettingsvermogen en gemoedsrust in. Als ik tenminste niet word uitgelachen en weggefluisterd. Je wil dat mensen sportiviteit ontwikkelen, maar duwt ze tegelijkertijd weg. Ik zie de logica niet.
  3. Enkele wetenschappelijke gegevens. Mensen zonder overgewicht die toch te maken krijgen met fatshaming hebben 2,5 keer meer kans op later overgewicht. Discriminatie op basis van gewicht is gelinkt aan een 6,67 keer groter risico tot obesitas. Bodyshaming beïnvloedt voor een substantieel deel de gezondheid van het slachtoffer. Daadwerkelijk overgewicht of niet, de persoon in kwestie vertoont vaker symptomen als diarree en hoofdpijn en een algemeen gevoel van onbehagen en stress.
  4. Zelfvertrouwen is alles. Merk je dat een vriendin last heeft van een eetprobleem? Val haar daar dan niet rechtstreeks op aan. Dit heeft geen zin, en duwt haar enkel maar dieper in de put. In plaats daarvan kan je ervoor zorgen dat er vertrouwen en veiligheid heerst tussen jullie. Moedig je vriendin aan in de goeie dingen die ze doet. Laat haar merken dat ze er mag zijn, net zoveel als élk ander persoon. Wees mekaars grootste supporter en probeer samen mooie en juiste keuzes te maken. Iemand is pas klaar voor verandering als ie er daadwerkelijk klààr voor is.
  5. Ons lichaam is belangrijk gereedschap, maar dat is onze geest ook. Er zijn ook nog andere dingen in het leven die mensen maken tot wie ze zijn. Mij lijken eigenschappen zoals (sociale) intelligentie, integriteit, openheid, warmte en humor net zo essentieel. Afwijzing en veroordeling op de simpele basis van looks is enggeestig en nutteloos. Behalve voor je ego dan. (verdorie, ik vergeet telkens hoe goed je intenties zijn!)
  6. Opkomen voor het menselijk behandelen van elkaar is niet gelijk aan de glorificatie van overgewicht (of magerzucht). Niemand verdient het om uitgescholden te worden. Dit heet niet ‘overgevoeligheid’ maar eerder ‘respect’. In geen geval helpt het bij een afslankingswens. Wederom dus contraproductiviteit.

We know. Het zorgwekkend groeiende obesitascijfer is niet iets om onder het tapijt te vegen. Diabetes, hartkwalen, gewrichtsproblemen… de gevolgen voor de gezondheid zijn onverwaarloosbaar en moeten ten alle tijden bespreekbaar blijven. Maar laat die bespreekbaarheid vooral plaatsvinden tussen de patiënt en zijn of haar arts/diëtist/trainer/geliefde/ouder. Jouw name calling is geen hulp in deze strijd, maar slechts een mager excuus voor de drang tot stigmatisatie.

Maar toch bedankt voor je bezorgdheid!

Liefs,

Sabine

4 gedachtes over “advies voor dikkerdjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s