beauty extremisme

Mijn meest gelezen stuk van 2015, en eentje die ik nog steeds voor de volle 100% ondersteun.

“…. Mijn open brief aan ELLE-columniste Marianne Zwagerman, naar aanleiding van haar laatste publicatie.

Liefste Marianne,

Hier spreekt één van die dikkerdjes. 11020749_10152683139351496_6142796052252719482_n

Weet je wel, zo’n lelijk, ongezond wijf dat sterven zou moeten prefereren boven het dragen van shapewear. Een vrouw met vadsige vetrolletjes. Of een ‘hater’, om je Twitter te citeren.

Goh, haat ik jouw uitspraken en lak aan emotionele intelligentie? Ja, toch wel. Maar verder zit ik vol liefde,mededogen, en vooral team spirit. Wij, dames, zouden aan 1 zeel moeten trekken. Samen onze lijven moeten vieren. Want wat een feest is het, seg, om een mooie vrouw te mogen zijn, in elke betekenis van het woord! Om in de spiegel te mogen kijken en te gloeien van trots. Van contentement. Om zacht en met liefde over volle dijen te mogen strelen ‘s avonds. Om een uitgesproken sleutelbeen te mogen aanbidden. Om blij te zijn met kleine borstjes, want verdorie ze zijn zo handig, mevrouw. Om samen naar de sauna te kunnen gaan. Zonder schaamte of vooroordelen, en genietend van wederzijdse zachtheid.Extremisme wordt geboren daar waar hokjesdenken gehanteerd blijkt, racisme daar waar één volk zich verheven voelt boven een ander. Jouw arisch ras, Marianne, is de ‘hourglass’-vrouw. Zowel te magere als te dikke vrouwen, ten opzichte van dit ideaal, zijn voor jou genetische afwijkelingen. Man, wat schaam ik me in jouw plaats. Dat je niet inziet dat dit soort van ‘beauty extremisme’ de bron is van veel en diep verdriet.

Geniet je hier stiekem van? Dat jouw misbruik van onze hooggewaardeerde vrijheid van meningsuiting geen énkele bijdrage levert tot een mooiere samenleving? Dat straks weer talloze ELLE-lezeressen hun lichaam willen verstoppen? Maakt het je liezen warm en je tepels hard?

Ondertussen ontploft Twitter. En ik volg mee. Het is frappant te merken dat een journaliste van zulk hooggewaardeerd modeblad zoveel onzin mag uitkramen. Ik noem het speelplaatsmentaliteit. Weet je wel, die puberale drang naar het willen schofferen. Onnodige arrogantie ‘cooler’ vinden dan vriendelijkheid en respect. En niet dieper willen graven dan de oppervlakte.

Het ding is namelijk, Marianne, dat je vaak niet te kiezen hebt als het op lichaamsvorm aankomt. We are all very different but all the same. Niet élk vetrolletje is gemaakt van bickysaus. En niet élke magere meid hangt boven de pot haar wortels uit te braken. Dat zou een vrouw van jouw leeftijd onderhand toch moeten weten.

Mijn oma (die 13 kinderen baarde, en haar lichaam daarna met nog meer trots op het strand ‘durfde’ te vertonen) zei vroeger vaak “Gezond verstand komt met de jaren”.

Time to grow up now, m’n beste, de bel is gegaan.

Vriendelijke groetjes,

Sabine

#loveeverybody”

3 gedachtes over “beauty extremisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s